Használati útmutató

A Szentendrei Teátrum ötven éves történetét feldolgozó és a kutatás eredményeit bemutató webfelület használatában az egyszerűségre törekedtünk, és arra, hogy képes legyen kiszolgálni a professzionális felhasználók igényeit is. Feladatunk olyan webes felület tervezése volt, amely egyrészt könnyen áttekinthetően képes kezelni és bemutatni a Szentendrei Teátrum ötvenévnyi, szerteágazó működésének dokumentumait, másrészt alkalmas arra, hogy folyamatosan bővítsük és új anyagokkal egészítsük ki a honlapot.

Az oldal grafikai megjelenésének kialakításakor elsősorban a letisztultságot tartottuk szem előtt, amelyben a Teátrum anyagai válhatnak az oldal főszereplőivé. A minimális mennyiségű, pontosabban egyetlen általunk használt szín, a piros egyrészt megteremti a lehetőséget, hogy a megjelenített dokumentumok színei érvényesülhessenek, másrészt kutatási felületünket egyetlen tónusában összekapcsolja a Szentendrei Teátrum jelenlegi arculatának színével. Ezzel visszafogottan ugyan, de szándékunk szerint aktualizáljuk, illetve egy kulturális koncepció hálózatának részévé tesszük a Teátrum 50-kutatás webfelületét.

A www.teatrum50.hu linken megtalálható weboldal megnyitásakor kezdőoldalunk alján egy idővonalat találunk, amely évenkénti rendben ad lehetőséget a Teátrum első ötven évének történetében való barangolásra. Minden évet egy-egy, az adott évben készült saját vagy koprodukciós előadás fotója reprezentál, ezt látjuk a háttérben. Az idővonal alatt az Interjúkat, a Tanulmányokat illetve az Előadáselemzéseket találjuk. A kiválasztott interjú mappájára kattintva az interjúalany (színessé vált) fotója, életrajza és az interjú szövege olvasható, illetve továbbléphetünk az interjú készítőjének életrajzához is. Hasonlóképpen, az egyes ikonokra kattintva jutunk el a kiválasztott Tanulmányokhoz és Előadáselemzésekhez is.

Az idővonalon egy-egy tárgyév kijelölése után az adott év dokumentumanyagához férhetünk hozzá. Innen, illetve az egyes előadásokra vonatkozó anyagok esetében maguktól az előadásoktól (is) eljuthatunk a tárgyévhez és annak műsorához kapcsolódó Műsorfüzetek, Plakátok, Kisnyomtatványok, Cikkek és Iratok mappákhoz, az Emléktár és a Látvány gyűjteményeihez, illetve a Fotók, a Videók és Hangfelvételek digitalizált és archivált anyagaihoz. Mivel az idővonal ebben a nézetben is látható marad, a felhasználó úgy is végigléptetheti az éveket, hogy közben már egy új év új dokumentummappáit látja. A böngészés ilyenfajta egyszerűsítésével is arra törekszünk, hogy a professzionális felhasználó, aki tudja, mit keres, mire kíváncsi, ugyanolyan könnyen használhassa a felületet, mint aki „szörfözni” szeretne a félszáz év anyagai között.

Ahogyan az eddigi ismertetésből is látható, weboldalunk struktúrájának és látványvilágának középpontjában maga az idővonal áll, amely egyrészt kitölti a felhasználó monitorjának teljes szélességét, s így olyan látványt nyújt, mintha nem is weboldalt, hanem színháztörténeti applikációt használna, másrészt mivel az idővonal pozíciója minden esetben állandó marad, biztonságot sugall a felhasználónak, aki – reményeink szerint – nem érzi magát elveszettnek az oldalon barangolva.

Az egyes tárgyévek dokumentummappái alatt az Adattár, vagyis az adott év előadásainak mappái találhatóak. Az előadásokat egységesen a rendező/koreográfus neve, az előadás címe és a bemutató/előadás éve alapján nevezzük meg és rendszerezzük. Minden adatlapon jelezzük, mely előadások a Teátrum saját rendezésű bemutatói, melyek koprodukciók, vendégjátékok, illetve gyerekelőadások. Ennek a jelölésrendnek a segítségével a felhasználó pusztán e felsorolásból is információt kap azzal kapcsolatban, hogy az adott évben milyen volt a Teátrum előadásainak összetétele. A vendégjátékok adatlapjain alapinformációkat rögzítettünk, míg a saját és a koprodukciós előadásokról olyan részletes adatlapokat hoztunk létre, amelyekben az adott produkció minden nyomtatott forrásból fellelhető munkatársát, a teljes stábot rögzítettük.

Az oldal jobb oldali legördülő menüjének Adattár funkciója szemléletében hasonlít a tárgyévek oldalaihoz: alkalmasnak kell lennie akár a kötetlen, akár a célirányos böngészésre. Előbbit szolgálja, hogy a keresés szűkítése nélkül minden előadás-adatlapot és egyéb szöveges dokumentumot betölt a rendszer. Amennyiben előadásokat keresünk, és szűrni akarunk közülük, a következő opciókat használhatjuk: kereshetünk Rendezők, Cím, Szereplők alapján, előadástípusokra (saját, koprodukciós és gyerekelőadásra), illetve időintervallumokra.

A legördülő menüsor Médiatár menüpontja segítségével végignézhetjük a különböző, Teátrumhoz kapcsolódó dokumentumokat, így a Fotók, Videók, Hangfelvételek, Plakátok stb. gyűjteményeit, illetve láthatunk olyan ritkaságszámba menő anyagokat, mint fennmaradt díszlet- illetve jelmezterveket vagy éppen tárgyi emlékeket. Mindkét esetben, tehát az Adattárban illetve a Médiatárban is kereshetünk bizonyos időszakra vonatkozóan is. További lehetőségként szöveges kereső is működik az oldalon. Ezt a jobb felső sarokban található keresőt elsősorban akkor használhatjuk eredményesen, ha tudjuk, kire, mire akarunk rákeresni (rendezők, koreográfusok neveire, előadáscímekre, szereplőnevekre).

A felület részletes Projektleírást és Impresszumot tartalmaz. Utóbbiban feltüntettük minden, a kutatásban résztvevő munkatársunk, pénzügyi és szakmai támogatónk, együttműködő partnerünk nevét és/vagy logóját. Támogatóink logója ezenkívül megjelenik az oldal láblécében is, amely minden oldalon látható marad.

Kérjük, ha barangolása során hiányzó, pontatlan vagy hibás információt talál, feltétlenül írja meg nekünk a szentendreiteatrum50@gmail.com mailcímre!