Phéraille, Philippe, Schilling Árpád: Kurázsi papa, 2008.

Előadás címe: Kurázsi papa

Műfaja: társadalmi vígjáték, utcaszínházi projekt

Bemutató dátuma: 2008. 08. 08.

További előadások: 2008. 08. 09., 10.

Előadások helyszíne: Szentendrei-sziget, volt úttörőtábor

Koprodukciós partner: Le Phun, Krétakör

Létrehozó szervezet, társulat: Szentendrei Teátrum, Le Phun, Krétakör

Rendező: Phéraille, Philippe, Schilling Árpád

Az előadás rövid leírása:

A Le Phun, a rendkívül gazdag és jelentős francia utcaszínházi műfaj vezető együttese. Alapítója, Phéraille, a világhírű Royal de Luxe tagjaként tett szert évtizedes tapasztalatra.
Kurázsi papa, a vándor ló történetét 2008-2009 során Románia, Szlovákia és Magyarország felkeresésével, helyi művészeti csoportok bevonásával alakítja ki a francia társulat, a rájuk jellemző és általuk professzionálisan használt vizuális, installációs és a szabadtéren működő narratív eszközökkel.
Magyarországi partnerként a Schilling Árpád vezette Krétakör csatlakozott a kezdeményezéshez. A két társulat művészeti vezetője 2006 novemberében egy utcaszínházi konferencián ismerkedett meg, s azóta építik a szakmai kapcsolatot. Több kölcsönös látogatás után elérkezettnek látszott az idő, hogy a nyáron a gyakorlatban is kipróbálják az előkészített együttműködést. A találkozás érdekessége mindkét fél számára, hogy a markánsan eltérő művészeti tapasztalatokat miként lehet egymástól eltanulni, illetve azokat elegyítve új minőséget létrehozni. Különösen aktuálissá teszi a közös munkát, hogy mindkét társulat átalakulóban van, a projektben az új formák keresésére legnyitottabb munkatársak vesznek részt mindkét oldalról.
A magyarországi munka partnerének a két társulat a Szentendrei Nyár fesztivált nyerte meg. A fesztivál jelentős szabadtéri színházi múltja alapján ideális befogadója lehet ennek az itthon újszerű, nemzetközi kezdeményezésnek. A város adottságai pedig nagyszerű díszletként használhatóak a vonulós, a parton kezdődő és a szigeten folytatódó performance-hoz. Phéraille eredeti történetet írt a helyi közeg és inspirációk alapján, amit a szentendrei műhelymunka során az alkotók közösen dolgoznak fel és öntenek végső formába. Az előadás központi figurája Kurázsi Papa, egy életnagyságú, mechanikus vas ló és gazdája Andrej, akik vándorlásaik során a Duna partjára, majd onnan a Szigetre kerülnek, s az ottani elhagyott úttörőtáborban találnak új otthonra. Augusztus második felében a stáb Franciaországba utazik, ahol az egyik legjelentősebb utcaszínházi fesztiválon, Aurillac-ban mutatkozik be az ún. Francia Szezon keretében, amely az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország hivatalos kulturális programsorozata. A féléves fesztivál során minden tagállammal megvalósítanak egy Tandem projektet, amelyben egy francia és egy más nemzetiségű művészeti csoport hoz létre közös produkciót. Magyarország esetében ez a Kurázsi papa lesz, tehát egyúttal hazánkat is képviseljük ezzel a projekttel, melynek partnerei – a Szentendrei és Aurillaci Fesztivál mellett – a Cultures France, a Francia Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap is.
„Ahhoz, hogy a nézők igazi részeseivé váljanak az előadásnak és megéljék a Duna történetét, révészeink segítségével csónakokban átkelnek a szigetre. A Szentendrei-sziget különleges környezete, melyet installációk tesznek bensőségesebbé, arra ösztönzi a nézőket, hogy saját útjukat járják. A kezdeti ámulatot Andrej megérkezése töri majd meg, amint Kurázsi papa hátán átvonul a szigeten. Nyomába ered a kíváncsi embertömeg, hogy a történet újabb részleteire derülhessen fény. Belépünk az elhagyatott úttörőtáborba. Rideg, elidegenedett világgal szembesülünk. A harcoktól teljesen kiégett emberek két ellenséges tábort alkotnak, a Nők népességét és a Férfiakat népét. A 2098-ban megszületett Budapesti Egyezmény ugyanis két független táborra osztja a lakosságot. A földrajzilag is szétvált tábor egyik fele Budán, másik Pesten kezd külön életet. Mivel Andrej mélységesen megveti a két tábor értelmetlen szembenállását, a semleges Szentendre-szigetén hirdeti nézeteit. Ellenállókat toboroz lova segítségével, akiket Budapest jegyeseinek nevez el, és akikkel véget kíván vetni a sokévi gyűlölködésnek.” Phéraille – az előadás rendezője

Közreműködők:

Bankó Andrea
Belényesi Zoltán
Dražen Sivak
Éltető András
Fancsikai Péter
Fehér Anna
Gáspár Máté
Gulyás Márton
Gyabronka József
Lakatos Erika
Láng Annamária
Nagy Fruzsina
Navis Bardin Juliette
Papp Szilvia
Rába Roland
Sárosdi Lilla
Schilling Árpád
Terhes Sándor
Williams Lawrence