Kovalik Balázs: Giustino, 2002.

Előadás címe: Giustino

Szerző: Georg Friedrich Händel

Előadások dátuma: 2002. 07. 05., 06.

Előadások helyszíne: Szentendre, MűvészetMalom

Koprodukciós partner: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Létrehozó szervezet, társulat: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Szentendrei Teátrum

Rendező: Kovalik Balázs

Az előadás rövid leírása:

A zenetudomány a Giustinót Händel vígoperái közé sorolja, noha pontosan meghatározni aligha lehet, s leginkább talán a tragikomikus történelmi-pásztorjáték kifejezés illenék hozzá, szatirikus és mesei elemekkel. Mint maga a történet, éppúgy a zenei megvalósítás is, lendületes, fordulatos és változatos sodrásban hömpölyög és nyűgözi le a közönséget.

Anastasio, Róma császára, szemtelen üzenetet kap Vitaliano-tól, aki elfoglalta Bizáncot, és a békéért cserébe, a császár kedvesének, Arianna-nak kezét kéri. Anastasio rögvest harcba indul, s Arianna sem tétovázik, hűségét bizonyítva követi kedvesét a háborúba. Eközben Fortuna sorsot forgató kerekén leszáll a Földre, és megjelenik Giustinónak, az egyszerű parasztfiúnak és nagy, dicső jövőt ígér neki. A fiú álmából ébredve rögvest a tettek mezejére lép: első hőstetteként legyőz egy medvét, ami épp Leocastát, a császár testvérét kergeti. Innen aztán egyenes út vezet az uralkodó seregébe, ahol hamar kivívja Anastasio bizalmát, természetesen Leocasta szerelmét.
Bonyolítja a történetet az intrikus Amanzio, aki reménytelenül szintén Ariannát szereti, és irigyen sóvárog a hatalmasok kiváltságaira. Első lépésként Ariannát Vitaliano kezére játssza, akit azonban a lány elutasít. A felbőszült hadvezér büntetésül Ariannát egy szigetre viteti, ahol egy tengeri szörnynek kellene felfalnia a szerencsétlent, ha meg nem jelenne Giustino, s meg nem mentené őt. Arianna érzelmei is meginognak ennyi férfiasság láttán, s Amanzio mesterkedésére Anastasio féltékenysége végül száműzi Giustinót az udvarból.
Fortuna látszólag elhagyta őt, de amikor elalszik, épp arra jön Vitaliano – aki időközben kiszabadult a börtönből, merthogy börtönbe került sok gaztette miatt –, s haragjában már-már lesújtana hősünkre, de ekkor megszólal az Égi Hang, és felfedi a Titkot: Giustino nem más, mint Vitaliano testvére. Igy aztán együtt indulnak vissza, hogy bosszút álljanak a császáron, akit azonban kedvesével együtt épp kivégezni visznek, hiszen mindez alatt Amanzio sem volt tétlen, s most ő ül a trónon… Így aztán a bosszúból felszabadítás lesz és béke, Giustino átveszi az uralkodói jogart és lelepleződik a Nagy Igazság: még egy parasztból is lehet király, csak szerencse kell hozzá.

Szereplők:

Giustino
Sólyom-Nagy Máté
Arianna
Wierdl Eszter
Amanzio
Asztalos Bence
Leocasta
Drucker Péter
Vitaliano
Kóbor Tamás
Anastasio
Gál Gabriella
Fortuno
Hábetler András