Keszég László: Dundo Maroje, 2005.

Előadás címe: Dundo Maroje

Szerző: Marin Držić

Főpróba dátuma: 2005. 08. 04.

Bemutató dátuma: 2005. 08. 05.

További előadások: 2005. 08. 06., 12., 13.

Előadások helyszíne: Szentendre, Városháza udvara

Koprodukciós partner: Kaposvári Csiky Gergely Színház

Létrehozó szervezet, társulat: Szentendrei Teátrum, Kaposvári Csiky Gergely Színház

Rendező: Keszég László

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara

Zeneszerző: Márkos Albert

Jelmeztervező: Ferencz Zsófia

Díszlettervező: Valcz Gábor

Világítástervező: Bányai Tamás

Rendezőasszisztens: Várady Szabolcs

Az előadás rövid leírása:

A horvát reneszánsz irodalom kimagasló alakja, Marin Držić, a kis nyelvek egyik áldozata lett: ha nem horvátul ír, ma valószínleg világirodalmi nagyságként tisztelnénk. Držić Dubrovnikban született, és vérbeli lokálpatriótaként földijeit, a külföldre vetődött dubrovniki polgárokat figurázza ki legismertebb darabjában, a Dundo Marojéban. A komédia 1550-ből való, ám jóval megelőzi a korának legtöbb alkotását: vérbő humorú, mély emberismeretről tanúskodó alakjai nagyon jól játszhatók napjainkban is.
Életkedv, öröm, szerelem, vaskos és kifinomult humor lengi be a Dundo Maroje világát. Ám a darab ennél több és lényegretörőbb is: figuráiban olyan típusok kelnek életre akiknek megfelelőit hétköznapjainkban is megtalálhatjuk.
A dúsgazdag kereskedő semmirekellő fia a megúszós, fényűző életet kedveli; apja pénzén külföldre utazik, és bőkezűen herdálja a családi vagyont egy rafinált kurtizán társaságában. Ebben segítségére van szolgája, aki csak azt lesi, hogy hol csurran-cseppen valami neki is. A feldühödött apa fia után megy, hogy véget vessen a permanens nyaralásnak, és útra kel az otthonfelejtett menyasszony is, hogy meglelje jegyesét.
A szálak bravúrosan fonódnak össze, a díszes kompánia óriási ribilliót okoz, miközben szemrebbenés nélkül megtagadják és kitagadják, elárulják és lóvá teszik egymást. A klasszikus komédia világában természetesen mindenki megtalálja a párját, és elfelejteni látszik az őt ért sérelmeket; de ezek a figurák nem javulnak, pusztán alkalmazkodnak a helyzethez és a látszatbékével csupán érdekszövetséget kötnek.
A darab cselekményében különböző kultúrák, vérmérsékletek és viselkedési formák találkoznak, és kapnak egymás fényében új árnyalatokat. A szentendrei nézőknek pedig nem csupán a jellegzetes karakterek nyújthatnak tapasztalatból ismerős élményt, de ez a jellegzetes dél-európai helyszín is, a maga nemzeti sokszínűségével, Raguza-Dubrovnik történelmi hátterével. Az előadás könnyű, nyári szórakozást és egyben tartalmas színházi estét ígér, kitűnő színészek közreműködésével.

Szereplők:

Dundo Maroje
Hunyadkürti György
Maro
Kelemen József
Hugo
Végh Zsolt
Pomet
Némedi Árpád
Borissza
Kocsis Pál
Bokcsilo
Sarkadi Kiss János
Ondardo de Augusta
Karácsony Tamás
Sadi
Tóth Richárd
Laura
Pető Kata
Petronella
Bartsch Kata
Pére
Kántor Anita
Dajka
Márton Eszter
Zenész
Zságer-Varga Ákos